Nieuwe gebruikers en groepen synchronisatie tool voor Office365 / Azure

Microsoft heeft afgelopen maand een nieuwe tool gelanceerd voor de synchronisatie van gebruikers en groepsinformatie voor o.a. Office 365. De huidige tool (Dirsync) had een aantal beperkingen in zich voor onderwijsinstellingen, zo kon er niet:

  • Meerdere forest(multi forest) gebruikt worden. Een aantal scholen hebben wel eens twee domeinen voor zowel studenten als medewerkers. Hiervoor waren dan ook twee Dirsync servers nodig (en twee O365 omgevingen)
  • Dit bovenstaande geldt ook voor multi-exchange organisatie
  • Filtering en attribuut synchronisatie was niet optimaal
  • Was het niet mogelijk om andere applicaties die gekoppeld waren in de Azure AD te voeden met informatie

Voor de problemen heeft Microsoft niet de huidige tool uitgebreid, maar een nieuwe tool gemaakt. De Active Directory Synhronisation Services tool (ofwel de AAD sync). De huidige tool zal, zover ik weet, niet verder ontwikkeld worden. De tool blijft voorlopig wel ondersteund door MS.

Het is gelukkig relatief eenvoudig om te migreren van Dirsync naar de AAD sync tool. Door eenvoudig Dirsync te de-installeren en de AAD sync tool te installeren kan je weer verder gaan. Wat eventueel ook kan, is een nieuwe server inrichten met alleen AAD sync en de dirsync server later verwijderen.

Een van de nieuwe mogelijkheden die nog wordt uitgebracht in de AAD sync tool is dat naast Active Directory(AD) ook andere bronnen gekoppeld kan worden, denk bijvoorbeeld aan studentenadministraties als EduArte of Magister. Hiervoor is dan geen AD meer nodig.

Daarnaast is het filteren op basis van attributen veel beter dan de huidige oplossing. Soms was het dan lastig om bepaalde gebruikeraccounts te synchroniseren met de cloud. In deze tool is dat dan weer eenvoudiger gemaakt.

Ook is het nu mogelijk om een matchen op te geven, mits je al bestaande accounts hebt in de cloud. Veel basisscholen zijn ooit begonnen met het handmatig opvoeren van accounts. Deze zou je dan mooi kunnen matchen met bijvoorbeeld een eigen attribuut als een leerling nummer.

Meer informatie over de AAD tool is hier te vinden. De tool is natuurlijk gewoon weer gratis te downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s